Wanneer is mijn vlees precies goed, welke temperatuur heeft het dan?

Wanneer is mijn vlees precies goed? Een veel gestelde vraag, die lastig te beantwoorden is. Want er spelen veel factoren een rol. Bijvoorbeeld: hoe heet staat uw oven, wat was de temperatuur van het vlees toen het de oven in ging.

Wij adviseren u om te werken met een kernthermometer. Zeker als u werkt met een wat groter stuk vlees. Dan weet u exact de temperatuur van het vlees en dus ook hoe gaar het vlees is. Ook de temperatuur van de oven is dan niet zo’n halszaak. Handig voor als u het vlees op de barbecue gaart, maar juist ook als u het in de oven zet op lage temperatuur. Zo’n thermometer kunt u in elke huishoudspeciaalzaak kopen, maar zoekt u het dichter bij huis: wij hebben hem ook! 

Belangrijk te weten: het vlees gaart nadat u het uit de oven heeft gehaald nog zo’n 5 ?C door!

Rundvlees     rood    42 C - 50 C

                    Rosé    55 C – 60 C

 

Lamsvlees     rood   45 C

                    Rosé   58 C – 60 C

 

Varkensvlees vanaf 62 C (varkenshaas, ribstuk, oester) net niet  

                        helemaal door gebakken

   vanaf 68 C gaar


Kip                vanaf 70 C de kip is gaar als er helder vocht uit

                                komt als u er in prikt