Pasta met saus van rund- en lamsvlees

Dit recept ben ik ooit ergens tegen gekomen in een tijdschrift. Vervolgens is het in de la gegaan met nog te koken recepten. Heeft u die ook? Zo'n rommel la met allemaal knipsels en aantekeningen van dingen die je ooit nog eens wil uitproberen. Toen ik dit eenmaal proefde had ik vooral spijt dat ik mijn la niet eerder opgeruimd had.
Het is een grote hoeveelheid saus. Je kan er zeker met z'n zessen van eten. Ik pas het niet aan qua hoeveelheden, maar ik doe de saus die ik teveel heb gewoon in de vriezer. Makkelijk voor als ik een keer haast heb.

Nodig
  • olijfolie
  • 1 grote wortel, 1 ui, 1 teen knoflook en 2 stengels bleekselderij. Ik hak dit allemaal fijn in de keukenmachine, want manlief en kinderen denken geen bleekselderij te lusten. Toch is het onmisbaar in een echte Italiaanse saus. 
  • 500 gram rundergehakt
  • 500 gram lamsgehakt (als u niet van lamsvlees houdt, dan kan half om half gehakt ook)
  • 100 ml rode wijn
  • 2 blikken tomatenblokjes (samen  800 gram)
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 200 ml runderbouillon
  • boter om de schaal in te vetten
  • 3 el paneermeel of geroosterd broodkruim
  • 300 gram (verse) pasta, bijv. tagliatella of fettuccine
  • 3 bollen mozzarella (niet de duurste!) in plakken
  • 70 gram pecorino kaas
  • zout en peper naar smaak
Bereiding
  • fruit de ui,, knoflook bleekselderij en wortel aan in olijfolie, ongeveer 10 minuten. Zet het vuur niet te hoog, anders verbranden de groenten en geven ze een bittere smaak af
  • roer beide soorten gehakt erdoor, bak het los, totdat het niet meer roze is
  • giet de wijn erover, roer goed en laat de alcohol vijf minuten verdampen
  • bak de tomatenpuree mee
  • roer de blikken tomatenblokjes, en de bouillon door de saus, breng aan de kook. Laat de saus daarna 2 uur pruttelen. Er hoeft geen deksel op de pan, roer de saus regelmatig om en houdt in de gaten of er niet teveel vocht verdampt
  • zet de saus apart, breng nog op smaak met peper en zout
  • verwarm de oven voor op 190 graden
  • kook de pasta gaar in ruim water, met zout. Kook de pasta iets korter dan aangegeven, want hij zal ook nog garen in de oven
  • vet een ovenschaal in en bestrooi hem met de paneermeel of het broodkruim
  • giet de pasta af, laat even uitlekken en doe terug in de pan
  • Giet de vleessaus erover en roer kort, zodat de smaken zich goed kunnen mengen
  • schep de helft van de pasta in een ovenschaal en leg daarover de plakken mozzarella
  • schep de overige pasta erover en strooi daarover de pecorino
  • bak het gerecht in een open schaal 20 minuten in de oven