Buikspek uit de oven

Dit recept is zo eenvoudig, maar zo onvoorstelbaar lekker! Spek, dat weet iedereen van de pannenkoeken en de eieren, is erg lekker. Maar ook erg zwaar en machtig. Neem dus niet bescheiden van het stuk spek, het is helemaal geen ramp als er wat over blijft. Integendeel: het gare gekruide spek kan in dunne plakjes gesneden worden en lekker op een broodje gegeten worden, of de plakjes kun je bakken onder een eitje.

Buikspek uit de oven

500 gram buikspek met zwoerd
1 el venkelzaad, gekneusd
1 el korianderzaad, gekneusd
1 el donkere basterdsuiker
1 el zeezout
1 el grof gestampte peperkorrels

Verwarm de oven voor op 220 graden. Kerf in het zwoerd een ruitpatroon met de punt van een scherp mes.
Meng de kruiderij door elkaar en wrijf daar het vet mee in. Duw de specerijen goed in de sneden. Wrijf ook de onderkant van het vlees licht in met de specerijen.

Leg het spek met de zwoerdkant naar boven op een rooster en zet dat boven een lekbak. Rooster 20 minuten en draai de oven dan naar 90 graden. Laat het spek twee uur (of langer, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit) in de oven zacht en gaar worden..
Snij het vlees in dunne plakken.