Recepten

Japanse teriyaki
Soms kom je een recept tegen, waarvan je meteen weet dat het voor jullie gezin een blijvertje is. Dit is er één die in mij la gaat en er regelmatig uit zal komen. Totdat ik hem uit mijn hoofd ken. Naar alle waarschijnlijkheid zal er dan ook nog wel een en ander aan zijn toegevoegd, maar dat maakt het dan weer tot jouw recept zullen we maar denken. Ik vind teriyakki heerlijk. Uit een pak wil ik het niet eten, daar zit zoveel zout en andere toevoegingen in dat de eetlust mij al vergaat voordat ik uitgelezen ben en daardoor was het al jaren geleden dat ik het gegeten had. 
Maar nu dus weer terug op het menu in huize Ampt: Teriyaki

Voor 4 personen
1 pakje biefstuk (of als je geen zin hebt om te snijden neem je roerbakreepjes) (ca. 300 gram)
2 eetlepels tamari of soja saus, 1 eetlepel vloeibare honing, 0,5 theel. gemberpoeder, 0,5 theel. paprika poeder, snuf korianderpoeder, cayennepoeder, kaneel en kruidnagelpoeder. Zout, peper en 2 eetlepels olie. 
Roer alles door elkaar, snij de biefstuk in reepjes en schep dat door de marinade. Laat het minimaal een half uur marineren, af en toe omscheppen.

Verder nodig:
rijst of noedels, 250 gram kastanje champignons in plakjes gesneden, een bosje lente-ui gesneden, 250 gram peultjes, 1 ui in halve ringen, 1 teentje knoflook en 100 ml water. Natuurlijk kunt u met hartenlust variëren met roerbakgroenten.
En voor de saus:
2 eetlepels tamari of soja saus, 0,5 theel. gemberpoeder, 0,5 theel. paprikapoeder, snuf korianderpoeder, cayennepeper, zout en peper.
Eventueel kun je de saus nog wat binden met maizena poeder. 

Zorg dat alle groenten gesneden klaar staan. 
Verhit olie in de wok, fruit de halve ui ringen en bak daarbij de biefstuk reepjes heel kort aan. Kort!!! Haal ze uit de pan en zet het apart.
Roerbak de lente-ui, knoflook, champignons, peultjes en evt. nog andere groenten.
Voeg alle ingrediënten voor de saus toe en verwarm het totdat het kookt. Voeg het water toe en laat het zo'n 5 minuten heel zachtjes koken.
Voeg dan de biefstukreepjes toe, verwarm het kort. Indien nodig bindt je de saus nog met wat maizena.

Serveer de teriyaki met rijst of noedels. MMMM.....



 


Algemeen
wanneer is mijn vlees precies goed (gaar)

Kip
Kippenbouillon
Kipragout
Thaise kippensoep
Pilaf

Rundvlees
Ossobuco
Pasta met een saus van rund en lamsvlees
Beef Wellington (gemaakt met zij-lende)
Staartstuk met salsa verde
Rundvlees stoofpotje
Draadjesvlees
Bloemkoolschotel met stroganoff gehakt
BIG BIG Hamburger
Italiaans stoofpotje
Uiensoep
SMOOR
Boef Bourgion


Lamsvlees
Algemene informatie & tips lamsvlees
lamsschenkel uit de oven
gerookte lamsgehaktballetjes met feta
Pasta met een saus van rund- en lamsvlees
Gestoofd lamsvlees in zoet-kruidige saus
Lamsvlees Bombay
Lamsvlees met Harissa


Varkensvlees
Algemene informatie & tips varkensvlees
buikspek uit de oven
geglaceerde ham
Normandisch stoofpotje
Varkensoester met romige champignon saus
Zuurkoolschotel van de boer
Porchetta

Vleeswaren
Pasta met Schwartzwalder

Kerstrollades/Kerstassortiment

algemene tips voor het bereiden van de kerstrollades
runder ribstuk
runderrollade met walnoot, pruim, port en roquefort
runderrollade met abrikoos
Filetrollade met abrikoos
Filetrollade met gedroogde appeltjes
ribkroon van het varken
Procureur braadstuk
Pulled Pork
Beenham/recepten/beenham-afgegrild
zelf een beenham afgrillen
Porchetta